Terugblikken en vooruit kijken

 

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Een jaar vol nieuwe kansen en mogelijkheden. En hoewel ik denk dat je iedere dag kunt beginnen met het bereiken van je doelen, het leven naar je waarden of het zetten van een nieuwe stap, voelt het zo vlak voor het nieuwe jaar net even anders. Kortom, tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. 

 Terugblikken

Elk jaar zo tussen kerst en oud en nieuw (vaak op mijn verjaardag die op de 29e is) nestel ik me ergens in een gezellig cafe met mijn notitieboek en een pen, ik zet m’n telefoon uit,  bestel koffie en taart en begin te schrijven. Sinds 2011 gebruik ik dezelfde 7 vragen om te reflecteren op het jaar dat bijna ten einde is. Steevast maakt het me wat melancholisch, maar ook zeker dankbaar voor alles wat is geweest. De inzichten, de groei, de liefde en ook de tegenslagen en het leed, zijn momenten om op terug te kijken. 

Zeven vragen

Toen ik begon met het terugblikken op het afgelopen jaar las ik ergens een artikel waarin 7 vragen werden gebruikt. Sindsdien zijn dat ook de vragen die ik gebruik om te reflecteren.  

 1. Wat was mijn grootste succes afgelopen jaar?
 2. Wat was mijn slimste beslissing het afgelopen jaar?
 3. Welk woord omschrijft het jaar het best?
 4. Wat was de belangrijkste les?
 5. Welke personen hebben de meeste invloed op mij gehad?
 6. Wat was de grootste verrassing? 
 7. Wat is het grootste risico dat ik heb genomen?

Waarom terugblikken? 

In onze samenleving ligt er veel aandacht op vooruit kijken en doelen stellen. Het even stil staan en aandacht hebben voor wat er bereikt is schiet er dan soms bij in. Terwijl het juist zo waardevol is om te reflecteren om wat er is geweest, wat je bereikt of mee gemaakt hebt. Door terug te kijken leer je veel over jezelf, over wat er voor jou belangrijk is en welke groei je al hebt doorgemaakt. Als het ware maak je de balans op om van daaruit het nieuwe jaar in te gaan. 

Vooruit kijken

Bij het terugblikken op wat is geweest komen ook steevast focuspunten naar voren voor het komende jaar. Nog te vaak kom ik tot de conclusie dat ik me heb laten mee trekken in gedoe of drukte en vergeet ik soms waar het nu eigenlijk echt om gat. Er komt dus ook altijd een focus- lijstje. Een focus- lijstje is voor mij altijd verbonden aan mijn waarden en het gaat daarmee niet om doelen die behaald ‘moeten’ worden. Eerder stond dat lijstje dan mooi te staan in mijn notitieblok om een jaar laten te ontdekken dat ik het notitieblok niet meer had geopend tot we weer een jaar verder waren. Dat ben ik dus anders gaan doen. Met de volgende tips zorg ik er voor dat ik mijn focuspunten wel ga scherp houden. 

Tips om focus punten het hele jaar scherp te houden

 1. Welke waarden zitten er achter jouw doelen?  Bijv. Je wil elke week twee keer sporten. De waarde daarachter zou kunnen zijn dat je je gezondheid belangrijk vindt. Door de waarden te benoemen en daar acties op te zetten weet je zeker dat je bezig bent met wat voor jou belangrijk is. Ongeacht of je je doel haalt of niet.  
 2. Wees concreet! Beschrijf ‘hoe’ je aan de slag gaat met jou focuspunten of doelen. Zeg dus niet: “ik wil meer rust in het komende jaar”, maar: “ ik plan maximaal twee avonden per week activiteiten of ik maak een keer per week een lange wandeling en mediteer elke dag”.  
 3. Schrijf je focuspunten (met waarde) op in je agenda zodat je ze iedere keer ziet. Voor in mijn agenda heb ik een mooie kaart waarop ik alle punten die ik belangrijk vind heb op geschreven zodat ik mezelf er steeds weer aan herinner. 
 4. Schrijf notities voor jezelf in je agenda  verspreid over het hele jaar. Ik heb een papieren agenda en ik laat gedurende het jaar – zo ongeveer om de 6 weken – een berichtje voor mezelf achter dat me herinnert aan mijn focuspunten. Het  motiveert en herinnert me aan wat ik met mezelf heb afgesproken. Je kunt natuurlijk ook op je telefoon reminders plaatsen of gebruik maken van een app zoals To Do of Remember the milk. 

Ik wens iedereen alvast een heel fijne jaarwisseling en een waarde-vol 2020. 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *